شرکت IBM موفق شد تراشه کامپیوتری جدیدی بسازد که عملکرد آن مانند ذهن انسان است. این تراشه مانند ذهن ما احساس دارد، صدا را تشخیص می‌دهد، طعم، بو و محیط اطراف خود را به خوبی درک می‌کند.

کارشناسان این شرکت بر این باورند که این تراشه کامپیوتری را می‌توان به یک دماسنج تبدیل کرد که با بررسی بو و دمای بدن بیماری‌های موجود در جسم انسان را تشخیص و اگر فرد نیاز به مراجعه به دکتر داشته باشد او را مطلع کند. هم‌چنین می‌توان از این تراشه در ربات‌های جست‌وجوگر کروی برای انجام عملیات امداد و نجات در حوادث غیرمترقبه مانند زلزله استفاده کرد. این کارشناسان ادعا کرده‌اند شاید بتوان در آینده‌ای نزدیک این تراشه‌های هوشمند را در عینک افراد نابینا نیز به کار برد به طوری که این عینک‌های مخصوص بتوانند دنیای اطراف خود را به خوبی درک یا حتی ببینند و از این طریق مسیر صحیح حرکت را به فرد نابینا گزارش دهند یا زمانی که فرد نابینا فراموش می‌کند عینک را به چشمان خود بزند این تراشه باهوش او را از این مسئله مطلع کند.

تولد چنین قابلیت‌هایی به توسعه‌دهندگان وابسته است. برای اینکه این تراشه‌ها بتوانند نور و سایر فاکتورهایی را که ذهن انسان به راحتی درک می‌کند را تشخیص دهد، مهندسان سخت‌افزار و نرم‌افزار شرکت IBM باید برنامه‌های خاصی را بنویسند و به این تراشه‌ها اضافه کنند.

هیچ یک از قابلیت‌های که در بالا ذکر شد با تراشه‌های کامپیوتری امروزی قابل دسترس نیستند. پردازنده‌هایی که در لپ‌تاپ یا گوشی هوشمند شما استفاده شده است برای محاسبات سریع و مطمئن بسیار مفیدند، اما برای درک محیط اطرافشان بسیار ضعیف و ناتوان‌اند. به همین دلیل است که بیشتر تراشه‌های امروزی تنها قادر به انجام یک محاسبه در هر لحظه هستند.

طرز کار مغز انسان این‌طور نیست. در مغز ما چندین ” هسته ” وجود دارد که هم‌زمان عملیات تصمیم‌گیری و استنتاج را انجام می‌دهند. یک بخش از مغز ممکن است رنگ آبی را تشخیص دهد، بخش دیگر امواج توفنده را احساس کند و بخش دیگری طعم شور آب را و در نهایت مغز با کنار هم قرار دادن این اطلاعات نتیجه می‌گیرد که شما در ساحل و لب دریا هستید.

این همان کاری ست که تراشه جدید شرکت IBM می‌کند.

هر تراشه ۴۰۹۶ هسته، ۱ میلیون سلول عصبی و ۲۵۶ میلیون سیناپس دارد. این موضوع بدین معناست که هر هسته تقریباً به اندازه مغز یک کرم کارایی دارد و توانایی عملکرد هر تراشه حدوداً به اندازه مغز یک زنبور عسل است. اگر تعداد زیادی از این تراشه‌ها را در کنار هم قرار دهیم نتیجه بسیار جالب توجه خواهد بود.

جالب است بدانید که این تراشه‌ها به نیروی بسیار کمی احتیاج دارند. تراشه‌های جدید شرکت IBM با نیروی باتری گوشی هوشمند شما نیز می‌توانند وظایف خود را انجام دهند. هنگامی که این تراشه‌های بی‌نظیر را در کنار هم قرار دهیم قادرند تا ۴۶ بیلیون عملیات سیناپسی را در هر ثانیه و به ازای هر یک وات انرژی انجام دهند. دقیقاً هم قدرت با یک سوپرکامپیوتر است.

Dharmendra Modha دانشمند ارشدی که در تیم تحقیقاتی IBM بر روی ذهن انسان و توانایی محاسباتی آن تحقیق می‌کند، گفته ” این تراشه ابر کامپیوتری ست به اندازه یک تمبر پستی و هم‌وزن یک پر. این تراشه نوع آوری حیرت‌آوری در دنیای فن‌آوری ست.”

تولد این تراشه نتیجه ۱۰ سال پژوهش شرکت IBM ، پنجاه و سه میلیون دلار بودجه DARPA و تلاش ۲۰۰ نفری ست که شبانه روز بر روی این پروژه کار کرده‌اند.

نظر شما چیست؟ آیا در آینده‌ای نزدیک شاهد تولد ربات‌هایی خواهیم بود که بسیار شبیه به انسان باشند و تمام حواس را به خوبی درک کنند؟

لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.